slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Recepty

Tvarohový  levandulový dort   

                                                                                                                                                                              levandulový dort

 

Ingredience:   

1250g tvarohu

150-200g cukru krystal

1 vanilkový lusk

1 vanilkový cukr

1 citron

8 plátků želatiny

2 lžíce rumu

20g drcené levandule      

máslo

Postup:

 V misce smícháme tvaroh,cukr,vanilku,citronovou kůru a rozpuštěnou želatinu.Přidáme levanduli a pokapeme  šťávou z citönu a rumem.Dortovou formu vymažeme máslem a naplníme ji připravenou směsí.Můžeme rovněž přidat kousky čerstvého ovoce (jahody,maliny ,pomeranče).Dort poté necháme odložet v lednici.Servírujeme ho společně s čerstvým  ovocem,poprášíme moučkovým cukrem  a dozdobíme čerstvou levandulí.

 

Levandulová zmrzlina s medem

 levandulová zmrzlina

Ingredience:

1/2 hrnku levandulového medu

1/4 hrnku (8g) čerstvých nebo sušených levandulí( květů)

375ml mléka

50g cukru

špetka soli

375 ml šlehačky

5 žloutků

 

Postup:

1,ohřejeme med a 2 lžíce levandule.Až bude teplé,odstavíme a necháme hodinu ležet.

2,ohřejeme mléko,cukr a sůl.Připravíme si mísu,do ní dáme šlehačku a přes mísu dáme sítko.Přes sítko vymačkáme med s levandulí.

3, v jiné míse smícháme žloutky a pomalu přidváme ohřátou mlékovou směs,pořád  mícháme a dáme zpět na sporák a mícháme na mírné

teplotě,dokud směs nebude hustá.Pak směs přelijeme přes sítko ke šlehačce,přidáme zbylou levanduli a mícháme ve studené lázni.Přes noc dáme do chladna.

4, Druhý den směs necháme udělat ve zmrzlinovači.

 

Petit sablés chocolat blanc- lavande - Malé sušenky s bílou čokoládou a levandulí

levandulové sušenky

Ingredience:

60g bílé čokolády

60g moučkového cukru

200g hl.mouky

150g  másla

2 žloutky

2 špetky soli

1 lžička levandulových květů

 

Postup:

Rozlámeme bílou čokoládu na malé kousky.V misce rozmixujeme  máslo a cukr,až z něj bude pěna.Přidáme žloutky a rozmixujeme.Přidáme dále mouku,sůl,levanduli a malé kousky bílé čokolády.Hněteme tak,aby vzniklo těsto,které zabalíme do potrav.folie a necháme 1 hod v lednici odpočinout.

Předehřejeme si troubu na 180 st.

Těsto nakrájíme na 0,5cm široké plátky a pokládáme je na plech vypodložený pečícím papírem.

Necháme v troubě zhruba 12-15 min.

 

 

Čokoládový lanýžový dortík

Ingredience:

12 lžic másla( 1 lžíce je 15g másla) nakrájeného na kousky,pokojové teploty+ na vymazání formy

225g hořko-sladké čokolády,nakrájené na malé kousky

110g mléčné čokolády nakrájené na kousky

170ml krystalového cukru

2 lžíce krupicového cukru

5 žloutků

5 bílků

2 lžíce hrubé mouky

 

Postup:

Rozehřejeme troubu na 160 st.Vymažeme 20 cm dortovou formu a dáme stranou.

Vložíme obě čokolády do vodní lázně.Až bude čokoláda úplně rozpuštěna,přidáme cukr a máslo a mícháme,dokud není vše hezky spojeno( nikdy nevařit).

Sejmeme z ohně a zamícháme jeden žloutek po druhém.

Vložíme bílky do mísy a našleháme,přidáme mouku a dobře jí zašleháme tak,aby bílky bylytuhé,ale ne suché.

Vložíme 1/3 bílků do čokolády a rychle zamícháme,poté dáme zbytek bílků.

Nalijeme směs do připravené formy a pečeme ,až je těsto pružné ale ještě měkké uprostřed.Asi 40 min.

Vyndáme poté z trouby,necháme vychladnout ,přikryjeme potrav.folií a uchováme v ledničče alespoň přes noc.

 

 Francouzský hruškový koláč vzhůru nohama

 Ingredience:

6 středních hrušek tak akorát uzrálých

125ml másla

125ml hnědého cukru

12 plátků krystalizovaného zázvoru (nemusí být)

1 vejce

125ml medu, nebo melasy

375ml polohrubé mouky

1 lžíce pomletého zázvoru

1 lžíčka jedlé sody na pečení

1/2 lžíčky soli

125ml neochuceného jogurtu

1 lžíce na jemno postrouhaného čerstvého zázvoru

 

Postup:

 

Oloupat hrušky, rozkrojit je napůl a zbavit je jedřinců. Na velké pánvi rozehřát máslo a polovinu cukru. Za stálého míchání přivéct do varu, až se cukr rozpustí. Přidat hrušky řeznou stranou dolů a nechat je zkaramelizovat. Vyjmout je z pánve. Do pánve přidat 4 lžíce vody. Přivést do varu a uvařit na sirup.

Nalít sirup do máslem vymazané 20cm x 20cm formy a nahoru poskládat hrušky řeznou stranou dolů. Krystalizovaný zázvor vložit mezi hrušky.

Předehřát troubu na 180°C.

Našlehat zbytek másla s cukrm do lehka. Přidat vejce pokojové tploty, med a znovu našlehat.

Mezi tím přesít mouku, mletý zázvor, sodu na pečení a sůl. V misce smíchat jogurt a čerstvý zázvor.

Do másla s cukrem vmíchat 1/3 mouky a 1/2 jogurtu. Přidat další 1/3 mouky a zbytek jogurtu. Nakonec přidat zbytek mouky. Dobře vše promíchat a rozetřít nahoru hrušek. Uhladit povrch.

Péct po 30–35min., nebo až je těsto uprostřed pružné a odděluje se ode stěn formy. Vyjmout z trouby a nechat stát 1 hodinu před vyklopením.

 

 

Ratatouille

 ratatouille

 Ingredience:

2 velké lilky

4 malé cukety

2 červené nebo žluté papriky

4 velká zralá rajčata

5 lžic olivového oleje

malý svazek čerstvé bazalky

1 středně velká cibule, oloupaná a nakrájená na jemné klínky

3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené

1 lžíce červeného vinného octa

1 lžička krupicového cukru

½ lžičky provensálského koření

sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na
prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

2. Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku. Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

3.
Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!


4.
Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky. Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.


Tipy a triky
Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!

Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.

Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.

Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.

Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

 

 

Polévka vichyssoise

polevka

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

 Ingredience:

3 lžíce másla

1 střední cibuli, nakrájenou najemno

350 g pórku (jenom bílá část), nakrájeného na plátky + pár koleček pórku nebo pažitky na ozdobu

1,5 l kuřecího vývaru (v nouzi i z kostky)

přibližně 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky

250 ml sladké smetany

sůl a bílý pepř

 

Postup:

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

 

Kozí salát s pečenými rajčaty 

Ingredience:

 

 salat

 

 

20 třešňových rajčátek, rozpůlených

300 g zelených fazolek

6 lžic olivového oleje

2 lžíce jablečného octa

špetka cukru

1 lžička hořčice

20 kvalitních černých oliv

200 g čerstvého kozího sýra, nalámaného na kousky

1 červená cibule, na tenká kolečka

1 malá ciabatta, pokrájená na větší kusy a opečená dokřupava na troše olivového oleje

směs salátových listů

 

 Postup:

 

Kdykoli během dne zahřejte troubu na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Rajčata dejte řezem dolů na plech, hodinu je pečte, pak nechte zchladnout.

Fazolové lusky tři minuty povařte v sotva vroucí vodě; jestli už nejsou úplně čerstvé, namočte je nejdřív do studené vody. Potom je v cedníku propláchněte studenou vodou, nechte důkladně okapat a podélně rozpulte, pokud chcete. Smíchejte olej, jablečný ocet, cukr a hořčici na zálivku.

 Rajčata promíchejte se zálivkou a všemi ostatními přísadami.

 

 

Slaný koláč se zeleninou a sýrem

slany koláč

 Ingredience:

 

 těsto:

200 g hladké mouky

100 g másla, nakrájeného  na kousky

1 vejce

1 lžičku soli


Na náplň:

40 g másla

90 g cuket, šikmo nakrájených na plátky

po 80 g fazolek a zeleného hrášku (můžete nahradit  mraženými)

3 střední cibule,  rozkrojené na čtvrtky

300 ml mléka

20 g hladké mouky

2 velká vejce

100 g kozího sýra (můžete nahradit brynzou)

3 malá, pevná,  ale zralá rajčata

 

 

 Postup:

 


Základní těsto:

 
1. Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

3. Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Náplň:
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na hlubší pánvi nebo v kastrolu rozpusťte máslo a asi 5 minut na něm opékejte všechnu zeleninu. Směs pak zaprašte moukou a zalijte mlékem. Za stálého míchání vařte mírným varem asi pět minut, až vznikne hustá hladká omáčka.

2. Do omáčky přidejte vejce, promíchejte ji, osolte a opepřete. Směs vlijte do předpečené těstové ,misky‘ a posypte sýrem a rajčaty, nakrájenými na osminky.

3. Koláč pečte asi 40 minut, až jeho náplň zpevní a zezlátne. Před vyjmutím z formy nechte quiche trochu vychladnout, nejlépe na mřížce.